2007 Το Αιγαίο ανήκει στους αγοραστές του

 

Ένα χρόνο προτού καταθέσει το πλαίσιο ο κ. Σουφλιάς για διαβούλευση, είχαν ήδη κινητοποιηθεί μεσίτες και μεγαλοεπενδυτές γης. Θα δούμε πώς έγινε αυτό σε ένα κυκλαδίτικο νησί.

Επιλέξαμε σκόπιμα το αγαπημένο νησί του πρωθυπουργού, την Ιο, η οποία, μάλιστα, διαθέτει και ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θα δυσκολευτεί να συνεχίσει τα μπάνια του στο Μαγγανάρι ο πρωθυπουργός, αν δεν έχει αγοράσει ο ίδιος ή κάποιος άνθρωπός του στην περιοχή. Όπως πληροφορηθήκαμε, μεγάλο μέρος της παραλίας αυτής έχει ήδη πουληθεί.

Η στήλη μας είχε ασχοληθεί και πάλι με την Ίο, όταν αποκάλυψε τα οικιστικά σχέδια του αγοραστή της μικρής βραχονησίδας Διακοφτό στην είσοδο του όρμου Κουμπάρα της Ίου (30/12/06). Η Ίος, όπως και πολλά άλλα νησιά, εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραμεθορίων περιοχών.

Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει αγοραπωλησία γης πρέπει να δοθεί πρώτα έγκριση από το αρμόδιο Επαρχείο Θήρας. Η επιτροπή του Επαρχείου εξετάζει διάφορα στοιχεία, μεταξύ των οποίων ποιος είναι ο τελικός αγοραστής, για ευνόητους λόγους. Φυσικά όταν οι αγοραστές είναι offshore εταιρείες και ένας μόνο προσωρινός αντιπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση στο Επαρχείο δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των αληθινών ιδιοκτητών. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτός ο έλεγχος είναι πλέον τυπικός.

Απευθυνθήκαμε στο Επαρχείο Θήρας με το ερώτημα πόσες και ποιες εκτάσεις πουλήθηκαν στην Ίο τον τελευταίο μόνο χρόνο, λίγο πριν την κατάθεση του πλαισίου. Τόσο ο κ. έπαρχος όσο και η αρμόδια υπάλληλος είχαν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν, αποκρύπτοντας φυσικά οτιδήποτε εμπίπτει σε προσωπικά δεδομένα των αγοραστών. Δημοσιεύουμε την απάντηση του επάρχου Θήρας Χρύσανθου Ρούσσου (αρ. πρ. 4641.11/6/07) και νομίζουμε ότι όλοι θα αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι, αν ισχύσει το πλαίσιο Σουφλιά και υπολοίπων υπουργών: «Σε απάντηση της από 25/5/07 επιστολής, σας γνωρίζουμε τα στοιχεία που μας ζητήσατε. Για άρσεις των απαγορεύσεων του αρ. 26 του Ν.1892/90 στη νήσο Ίο, την χρονική περίοδο από 1/5/2006 έως 31/5/2007: Εκδόθηκαν συνολικά 198 αποφάσεις-εγκρίσεις

1. Αιτήματα για αγορές από φυσικά πρόσωπα 93 [σ.σ. το ίδιο πρόσωπο μπορεί να έχει ζητήσει πολλές εγκρίσεις αλλά -λόγω προσωπικών δεδομένων- αυτό δεν το ξέρουμε].

2. Αιτήματα για αγορές από εταιρείες 105 [σ.σ. ισχύει κι εδώ η παραπάνω παρατήρηση].

3. Εκτάσεις ακινήτων για αγορές μέσα σε ένα χρόνο συνολικά 14.112.406 τετραγωνικά μέτρα.

4. Περιοχές-τοποθεσίες αγοράς των ακινήτων ενδεικτικά: Χώρα, Βαλμά, Πούντα, Μαγγανάρι, Επάνω Κάμπος, Μυλοπότα, Στρουμπούλι, Κολιτσάνι, Κάμπος, Βορινές, Πλάκες, Αγία Κυριακή, Ψάθη, Ριζώματα, Ράχες Παπά, Παπά Ράλη, Όρμος, Καμπάκι, Πρετέσι, Σκάρκου, Μερσηνία, Αγία Θεοδότη, Καλύκα Αλησιδερή, Τρεις Παπά, Πικρί Νερό, Μανούσου, Ρούσσου Ψάθη, Τρυπιτή, Χαμουχάλα, Διακοφτό, Μπούρι, Σκιαδάς, Κόκκινα, Κάλαμος, Μέσα Κάμπος, Ρεματιές, Πυργάρι, Φιλάρι, Βούνι, Κεφάλα, Τρεις Κλησιές, Διαμουδιά, Πελεκανιές, Ακρωτήριο, Φίδια, Σερπενιά, Σπορίδι, Ποθητός».

Αν λάβουμε υπόψη ότι η συνολική έκταση της Ίου είναι 108 τετρ. χλμ., διαπιστώνουμε ότι μέσα σε 12 μήνες έχει πουληθεί το 13{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f} του νησιού! Εδώ ο τακτικός επισκέπτης ή κάτοικος της Ίου είναι που πρέπει να αρχίσει να τραβάει τα μαλλιά του. Περίπου ΟΛΕΣ οι παραλίες του νησιού θα προσφερθούν για τουριστικές κατοικίες και φυσικά ιδιωτική χρήση.

Πρόκειται για τρομακτική έκταση, με δεδομένο ότι οι εκτάσεις που πουλήθηκαν είναι φυσικά οι πιο τουριστικές. Ανάλογες κινήσεις με μαζικές αγορές τεράστιων εκτάσεων γης έχουν γίνει σε όλα τα νησιά και όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας από γνωστούς και άγνωστους επενδυτές, οι οποίοι κατά παράδοξο τρόπο «πρόβλεψαν» εγκαίρως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του τουριστικού πλαισίου. Η καταστροφή δεν έχει γίνει ακόμα ορατή, αλλά όταν αρχίσουν όλοι αυτοί να χτίζουν θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, όχι του Πολέμη και του Ελύτη, αλλά του Μπετόν Αρμέ!

Εύπλοια : (πηγή: Ιός. Ελευθεροτυπία, 17/6/2007)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση