Νοsotros Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Το πλαίσιο της λειτουργίας μας:

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Νοsotros ξεκίνησε τη λειτουργία του πειραματικά, τον Ιούνιο του2005. ΄Ηταν το αποτέλεσμα μιας σειράς προβληματισμών-αναζητήσεων, προς την κατεύθυνσηδημιουργίας ενός μόνιμου χώρου συνάντησης, όπου ο καθένας απαλλαγμένος από ιδεολογικά θέσφατακαι αυθεντίες, να μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του ελευθεριακές ρωγμές.

 

Το Νοsotros είναι χώρος αυτοδιαχειριζόμενος και το πολιτικό του στίγμα κινείται στο πλαίσιο της αντιεραρχίας, της αμεσοδημοκρατίας και της ρητής αυτοθέσμισης. Είναι η βάση, για να συνδέσουμε τον λόγο μας, τις επαφές και τις δράσεις μας και ο τρόπος, για την ανάδυση του ελεύθερου και δημιουργικού ατόμου.

Για μας το άτομο αναδεικνύεται το επίκεντρο της συλλογικότητας. Η ανάθεση διαγράφεται και αντικαθίσταται από την ανάληψη προσωπικών ευθυνών, πρωτοβουλιών και δράσεων, έτσι ώστε η συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις να είναι υπόθεση αίσθησης-συνείδησης του καθένα.

Το εγχείρημα έχει τεθεί στη βάση της ελεύθερης συνδιαμόρφωσης και συνδημιουργίας από τον καθένα, με τη συμμετοχή του στην Ανοικτή Γενική Συνέλευση που γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα στις 21:00 και στην Ανοικτή Οργανωτική Ομάδα που γίνεται κάθε Δευτέρα στις 21:00,στον 1ο όροφο του κτιρίου.

Οι δρασεις μας:

Από τον Οκτώβρη του 2005 και μέχρι σήμερα λειτουργεί καθημερινά ο χώρος συνάντησης, με συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, ποικίλες εκδηλώσεις λόγου και με λειτουργία βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου. Το καλοκαίρι ο χώρος συνάντησης, οι εκδηλώσεις και τοCine Nosotros «ανεβαίνουν» στην ταράτσα του κτιρίου. Επιπλέον παρέχονται ελεύθερα μαθήματα γλωσσών, σεμινάρια παγκόσμιας λογοτεχνίας, σεμινάρια θεάτρου, ζωγραφικής, φωτογραφίας, πολεμικών τεχνών, μουσικής, χορού-κίνησης, φωνητικής, Η/Υ, πρόβες στο μουσικό Studio και οι δραστηριότητες πληθαίνουν….

Το ανοικτό πλαίσιο του Νοsotros , η εξωστρέφειά του, η συνέπειά του, ανέδειξε όλο αυτό το διάστημα της λειτουργίας του, μια θετική πρόταση: Την πραγμάτωση του δημόσιου χώρου ως χώρου ελευθερίας.

Με πρόταγμα το «Ελεύθερο-Δημόσιο-Κοινωνικό» αναπτύσσονται πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στα ζητήματα Πόλης-Κοινωνίας-Φύσης, ως γέφυρα συνάντησης με τα Κινήματα εκείνα των Πόλεων που δημιουργούν μέσα στο δημόσιο χώρο περάσματα ελευθερίας.

Ο προσανατολισμός όλων όσων συμμετέχουν με οποιανδήποτε τρόπο, ήταν και είναι ο δρόμος του ανοίγματος στην κοινωνία, για την αντίσταση στην αυθαιρεσία της κυριαρχίας, για την ελεύθερη έκφραση, για την ανάκτηση της καθημερινής μας ζωής.

NOSOTROS

Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

www.nosotros.gr

Για τον Kοινωνικό Χώρο NOSOTROS
στην οδό Θεμιστοκλέους, στα Εξάρχεια

http://www.nosotros.gr/nosotros-blog/

O ελεύθερος κοινωνικός χώρος Nosotros («εμείς») με όνομα δανεισμένο από την ομάδα αναρχικών του Ντουρούτι, με χαρακτηριστικά την αντιιεραρχία, την αμεσοδημοκρατία, και την αυτονομία, μια ομάδα ατόμων, μετέτρεψαν ένα διώροφο νεοκλασικό σε χώρο δράσης, δημιουργίας, ανταλλαγής απόψεων και γνώσης. Δεν είναι παράδεισος, ούτε η πραγμάτωση καμιάς ουτοπίας. Η ανοιχτή αμεσοδημοκρατική συνέλευση (μέλη της όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σ’ αυτή) που αποφασίζει το πώς, το πότε και αναζητά το γιατί, δεν είναι πάντοτε ευχάριστη και εύκολη διαδικασία. Το να συναποφασίζεις (επιδιώκοντας την ομοφωνία), χωρίς να αναθέτεις στον εκάστοτε επαΐοντα και ειδικό την οργάνωση και το συντονισμό ενός τέτοιου εγχειρήματος, δημιουργεί ένταση και απαιτεί κόπο. Δίνει όμως το στίγμα στο χώρο, την ουσία, μετατρέπει το ατομικό σε συλλογικό, δίνει πολιτική (με την ευρεία έννοια του όρου) διάσταση στα όσα συμβαίνουν σ΄ αυτόν.
Στο χώρο:
-Έχουν οργανωθεί από την ομάδα μεταναστών και προσφύγων Αθήνας, σε συνεργασία με δασκάλους μελών της συνέλευσης, τμήματα εκμάθησης ελληνικών τα οποία παρακολουθούν περισσότεροι από 150 μετανάστες και όχι μόνο. Επίσης λειτούργησαν τμήματα εκμάθησης αραβικής και τουρκικής γλώσσας.
-Λειτουργεί και σταδιακά αναβαθμίζεται το βιβλιοπωλείο- αναγνωστήριο Σίσυφος.
-Η ομάδα θεάτρου οργάνωσε σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και υποκριτικής, ανέβασε το « περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ, καθώς και τις αυτοσχεδιαστικές παραστάσεις μπιγκ μπάνκ.
-Η ομάδα κινηματογράφου επιμελήθηκε εκτός από τις χειμερινές και θερινές (στην ταράτσα) προβολές ταινιών και σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στον ελληνικό κινηματογράφο με καλεσμένους τους ίδιους τους σκηνοθέτες (Ν. Παναγιωτόπουλο, Μ. Παπαδημητράτο, Ν. Γραμματικό, Φ. Κουτσάφτη, Μ. Δίτσα, Ν. Τριανταφυλλίδη). Οργάνωσε επίσης σεμινάριο συγγραφής κινηματογραφικού σεναρίου.
– Παραδίδονται μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας από τους «Σπυριδούλα», μαθήματα κρουστών, μπαγλαμά – τζουρά και ήχου μέσω μίντι και Ηλ/Υπ.

Είναι αδύνατο να παραθέσουμε εδώ όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς και τους ομιλητές. Η ομάδα «Ηλιόσποροι», η εφημερίδα «Βαβυλωνία», το «Ιδεοδρόμιο», η «Γαλέρα», η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, το Κενό Δίκτυο και άλλοι οργάνωσαν εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων. Ο Τέος Ρόμβος, ο Λεωνίδας Χρηστάκης, ο Γ. Ι. Μπαμπασάκης, ο Φ. Τερζάκης, ο Γ. Οικονομόπουλος, ο Ε. Σκυφτούλης, ο Α. Ασπρογέρακας, η Α. Ποταμιάνου, ο Γ.Ρούσης, Γάλλοι φοιτητές της CNT, είναι μερικοί από όσους μίλησαν στις εκδηλώσεις με θέματα από την οικολογία, λογοτεχνία, πολιτισμό, σύγχρονη πολιτική σκέψη, εργασία, τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, τον Ισπανικό εμφύλιο κ.α.
Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε τις βραδιές με ζωντανή μουσική (από ρεμπέτικα σε ροκ και από παραδοσιακή στη τζαζ και την ηλεκτρονική), τα φεστιβάλ και τις ατμοσφαιρικές εκδηλώσεις του Κενού δικτύου, τις εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και κόμικς, τις παραστάσεις σύγχρονου χορού, τις βραδιές ποίησης και ελεύθερης δημιουργίας.
Το Nosotros λοιπόν δεν είναι επικούρειος κήπος, είναι πρόταση, με στόχο την ανατροπή και την αμφισβήτηση. Επιδιώκει και συχνά πετυχαίνει να είναι εξωστρεφές, να απευθύνεται στην κοινωνία, άλλωστε ένα ζωντανό της κομμάτι είναι.

Στον Ελεύθερο Κοινωνικό χώρο Nosotros παραδίδονται δωρεάν:

Μαθήματα:
Ελληνικής γλώσσας (αρχάριοι, μέσοι, προχωρημένοι). Τηλ. Συμμετοχής 6976685796
Τούρκικης και Αραβικής γλώσσας. Τηλ. Συμμετοχής 6976685796
Ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Λυκείου-Γυμνασίου Τηλ. Συμμετοχής 6979466068

«Ψυκτικές Διατάξεις», «Τεχνολογία κλιματισμού» για φοιτητές ΤΕΙ Τηλ. Συμμετοχής 6947773327

Κύκλος σεμιναρίων Πολιτικής Φιλοσοφίας. Τηλ. Συμμετοχής 6932465558

Θέατρο – Χορό – Κίνηση -Φωτογραφία
Θεατρικά σεμινάρια Αυτοσχεδιασμού. Εγγραφές μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Τηλ. Συμμετοχής 6978649091
Τρίμηνο σεμινάριο κίνησης ουδέτερης μάσκας ελεύθερης έκφρασης για ηθοποιούς και μη. Τηλ. Συμμετοχής 6945638571
Μαθήματα χορού-κίνησης: Μέσω της συλλογικότητας και του πειραματισμού να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη κινητική μας ταυτότητα, μέσα από δομημένες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμό. Τηλ. Συμμετοχής 6937309195,6976102779
Δημιουργική έκφραση για παιδιά από 6-12 χρονών. Παραμύθι, Ζωγραφική, κιθάρα. Τηλ. Συμμετοχής 6976386307
Ομάδα «ΠαίΖουμε». Έρευνα κοινωνικών και θεατρικών ρόλων και Αρμονικό θέατρο. Τηλ. Συμμετοχής 210 4827798

Σεμινάριο ασπρόμαυρης φωτογραφίας, τεχνική λήψης-εμφάνισης-εκτύπωσης.
Φωτογραφικός θάλαμος. Τηλ. Συμμετοχής 6992057567
Κύκλος σεμιναρίων έξι συναντήσεων το οποίο ξεκινά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο, γνωστικό αντικείμενο: “Το φως στον κινηματογράφο και το θέατρο” Διδάσκοντες: Βαγγέλης Βλαχάκης, Τάσος Παλαιορούτας και Βασίλης Πανανίδης.

Μουσικά Όργανα:
Ηλεκτρικής κιθάρας. Τηλ. Συμμετοχής 6973052363
Κρουστών (Αρχάριοι) Τηλ. Συμμετοχής 6973282195
Μπουζούκι, Μπαγλαμά, Τζουρά (Αρχάριοι) Τηλ. Συμμετοχής 6944255002
Μπουζούκι, Μπαγλαμά, Τζουρά (Προχωρημένοι) Τηλ. Συμμετοχής 6978057284
Κιθάρα (Λαϊκά-Ρεμπέτικα) Τηλ. Συμμετοχής 6937680561
Κανονάκι, Ντραμς, Ακορντεόν οργανώνεται….

Μαθήματα Ninjutsu. Τηλ. Συμμετοχής 210 3818204
Μαθήματα Σχεδίου. Τηλ. Συμμετοχής 210 3818204

Υποστηρικτική ψυχοθεραπευτική ομάδα για την τοπική κοινότητα. Τηλ. Συμμετοχής 6934770743
Εργαστήριο Ομάδας κατασκευής ανεμογεννήτριας (D.I.Y.) Τηλ. Συμμετοχής 6946558818
Πρωτοβουλία για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ζαπατίστικες κοινότητες. 6945292525
Εντός του Nosotros λειτουργεί το Αναγνωστήριο-Βιβλιοπωλείο «Σίσυφος» από τις 19:00 έως τις 22:00

Κάθε Δευτέρα πραγματοποιείται στις 20.30 στο Nosotros ανοιχτή γενική συνέλευση.

Παράλληλα, ο χώρος παραμένει ανοιχτός κάθε μέρα για ποτό και κουβέντα…

=============
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Nosotros στο τηλ. 6939051312

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση