Υποβρύχιο αιολικό ρεύμα από Εύβοια

Υποβρύχιο αιολικό ρεύμα από Εύβοια: Οκτώ ελληνικοί και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι θα χρηματοδοτήσουν το καλώδιο

του Γιώργου Φιντικάκη

9/6/2009

Στην από κοινού χρηματοδότηση του υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέσει το Λεκανοπέδιο με την Εύβοια, προκειμένου να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο αιολικό της δυναμικό, κατέληξαν οκτώ από τους μεγαλύτερους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Το έργο θα επιτρέψει την απορρόφηση ενέργειας περίπου 400 ΜW από αιολικά πάρκα σε Νότια Εύβοια, Άνδρο και Τήνο, για τα οποία οι συγκεκριμένοι όμιλοι έχουν πάρει εδώ και χρόνια άδειες, αλλά δεν τα έχουν κατασκευάσει, αφού η χωρητικότητα του σημερινού δικτύου της ΔΕΗ είναι κορεσμένη.

Έτοιμες να συμμετάσχουν στο κόστος του έργου δηλώνουν με επιστολή τους προς τη ΔΕΗ οι ισπανικές Ιberdrola (Χ. Ρόκκας) και Gamesa, το ελληνοϊσπανικό σχήμα Εndesa-Μυτιληναίου, η Ελληνική Τεχνοδομική, η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η αμερικανική Jasper και η ελληνική ΕΝΤΕΚΑ, που συμφώνησαν να συνδράμουν με περίπου 40 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων στην υλοποίηση της επένδυσης, συνολικού ύψους 60 έως 70 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία των ενεργειακών ομίλων συμπίπτει με την έναρξη διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τον ανάδοχο του έργου, την πολυεθνική Νexans, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτήσεις της τελευταίας, ώστε τελικά ο προϋπολογισμός του έργου να είναι μικρότερος.

Η πόντιση του καλωδίου συζητείται εδώ και μία δεκαετία, αλλά μέχρι σήμερα η ΔΕΗ αρνούνταν να το κατασκευάσει, επικαλούμενη το ρίσκο που αυτό θα σήμαινε για την ίδια. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παραμένει αδύνατη η αξιοποίηση των αδειών για τα αιολικά πάρκα που έχει κατά καιρούς χορηγήσει η ΡΑΕ στις παραπάνω περιοχές.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, κάτι άρχισε να κινείται. Το σύνολο σχεδόν των εταιρειών που διαθέτουν άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 400 ΜW στη Νότια Εύβοια, την Άνδρο και την Τήνο κατέληξαν σε μεταξύ τους συμφωνία για να συνδράμουν στο 70{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f} του τελικού κόστους.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους προς τη ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεσμεύονται να καταβάλλουν 40 εκατ. ευρώ ή 100.000 ευρώ/ ΜW, όσα δηλαδή αντιστοιχούν στη συνολική αιολική ισχύ των 400 ΜW που θέλουν να διοχετεύσουν στο εθνικό δίκτυο μέσω του καλωδίου ΠολυπόταμοςΝέα Μάκρη. Κύκλοι της ΔΕΗ, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη και υποστηρίζουν ότι η δέσμευση των ιδιωτών αποτελεί μια επαρκή εγγύηση για την ίδια, προκειμένου να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου. Σημειωτέον ότι τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ του κόστους η ΔΕΗ επιχειρεί να τα καλύψει μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΣΠΑ).

Το χρονοδιάγραμμα

Εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέσα στο 2009, το καλώδιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Νexans θα έχει ολοκληρωθεί σε μία τριετία, δηλαδή το 2012. Το πλάνο των ιδιωτών προβλέπει ότι παράλληλα με την κατασκευή της σύνδεσης θα προχωρά και η κατασκευή των αιολικών πάρκων, ώστε το 2012 να είναι έτοιμα να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στο δίκτυο.

Το ένα πάρκο «πάνω στο άλλο»

ΤΟ 55{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f} σχεδόν των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια παρουσιάζει επικαλύψεις. Λόγω δηλαδή του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος και των δεκάδων ανενεργών αδειών, πολλά αιολικά πάρκα έχουν χωροθετηθεί στην κυριολεξία το «ένα πάνω στο άλλο», χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλισθεί από κάποιον το νόμιμο δικαίωμα χρήσης των αντίστοιχων οικοπέδων!

Σημειωτέον ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο της συμπληρωματικής υπέργειας γραμμής Υψηλής Τάσης των 150 κιλοβόλτ (kV) που ξεκινάει από τον Πολυπόταμο και διατρέχει τη Νότια Εύβοια μέχρι το Κάβο Ντόρο (Λιβάδι), ενώ μένει να κατασκευασθούν από τους ιδιώτες οι απαιτούμενοι νέοι υποσταθμοί για τη διοχέτευση της νέας ισχύος των 400 ΜW.

 

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

…………………………………………………………………………………………….

 

Προωθείται η κατασκευή αιολικών πάρκων

Με απόφαση της Τίνας Μπιρμπίλη προωθείται η κατασκευή αιολικών πάρκων στην Εύβοια και τις Κυκλάδες συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ

 

20/11/2009

 

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ στην Εύβοια και τις Κυκλάδες, με σημερινή απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη που αφορά την κατασκευή και χρηματοδότηση του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Σύμφωνα με την απόφαση η διασύνδεση Νέα Μάκρη – Νότια Εύβοια θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ και θα χρηματοδοτηθεί από όσους παραγωγούς έχουν αδειοδοτηθεί να κατασκευάσουν πάρκα αιολικής ενέργειας στην Εύβοια και τις Κυκλάδες.

Οι επενδύσεις θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας. Τα νέα αιολικά πάρκα εκτιμάται ότι θα παράγουν ετησίως περίπου 1,2 εκατομμύρια μεγαβατώρες και με τη λειτουργία τους θα αποφευχθεί η εκπομπή 1 εκατ. τόνων CO2, με όφελος για την Εθνική Οικονομία που υπολογίζεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι εάν, για οποιονδήποτε λόγο κάποιος παραγωγός αποσυρθεί από τη διαδικασία, δεν υλοποιήσει την επένδυση και αρνηθεί να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, το κόστος θα καλυφθεί από τον μηχανισμό χρέωσης χρήσης του Συστήματος, με ευθύνη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με τον τρόπο αυτό παρέχεται επαρκής εγγύηση στη ΔΕΗ για την κατασκευή του δικτύου.

 

πηγή: «EΘΝΟΣ on line»

 

 

…………………………………………………………….

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση