Δίκτυο Ανταλλακτικής Οικονομίας
Το ένα μετά το άλλο δημιουργούνται τα Δίκτυα Ανταλλαγών στην Ελλάδα δημιουργώντας σταδιακά μία νέα οικονομική πραγματικότητα. Πολίτες μπορούν να ανταλλάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, καταργώντας το χρήμα.
«Ανταλλακτική οικονομία σύμφωνα με την οικονομολογία ορίζεται η οικονομία εκείνη εντός της οποίας λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών (υλικών και άυλων) μεταξύ των οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος», αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.antallaktiki.gr, η οποία δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον σκοπό, δηλαδή την αμοιβαία ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος.
Τα Δίκτυα Ανταλλαγών αυξάνονται συνέχεια. Η ίδρυση ενός ακόμα Δικτύου Ανταλλαγών ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Οι πολίτες μέσω του Δικτύου Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης (ΔΑΘ) θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνο μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ», δήλωσε ο Ξενοφών Ζήσης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΔΑΘ.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.antallaktiki.gr, Δίκτυα Ανταλλαγών, εκτός από τη Θεσσαλονίκη που αριθμεί τουλάχιστον δύο, έχουν δημιουργηθεί ακόμα σε Πιερία, Βέροια, Δράμα, Κομοτηνή, Βόλο, Λαμία, Χαλκίδα, Αθήνα, Κρήτη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Νάξο, Κάλυμνο, Λήμνο, Μυτιλήνη κ.α.
Δείτε το χάρτη των Τοπικών Ανταλλακτικών Δικτύων στην Ελλάδα, όπως τα έχει συγκεντρώσει το www.antallaktiki.gr.
Σημειώνεται πως Δίκτυα Ανταλλαγών λειτουργούν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ενώ στην Αργεντινή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που το κίνημα των Δικτύων Ανταλλαγής γιγαντώθηκε, στο μεγαλύτερο ανταλλακτικό παζάρι της χώρας, στο Τρουέκε, δραστηριοποιήθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, μετατρέποντάς το σε μία κεντρική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.