Σύλληψη προμηθευτή εκρηκτικών στη Νάξο – Δίχως τέλος η αλιεία με δυναμίτιδα στις νότιες Κυκλάδες
Ισχυρό χτύπημα δέχτηκε κύκλωμα, το οποίο τροφοδοτεί για χρόνια με εκρηκτικά, δυναμιτιστές στις Κυκλάδες και τα βόρεια Δωδεκάνησα. Το πρωί της Τρίτης, 14/2, οι αστυνομικές αρχές της Νάξου προχώρησαν στη σύλληψη 64χρονου στο χωριό Γαλανάδο για κατοχή 272 κιλών δυναμίτιδας και πλήθους βοηθητικών εκρηκτικών υλών (40 κιλά πυρίτιδα, 370 πυροκροτητές, 1500 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα, 785 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα κα). Ωστόσο, η ασυδοσία, η ανομία και τα αποθέματα δυναμίτιδας μάλλον δεν έχουν όριο, καθώς μέχρι και σήμερα το πρωί συνεχιζόταν αδιάκοπα η παράνομη και καταστροφική αλιεία με δυναμίτιδα στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου από τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών. Παρά τις πολυάριθμες λεπτομερείς αναφορές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» προς κάθε αρμόδιο (τοπική λιμενική αρχή, Αρχηγό Λιμενικού Σώματος, Υπουργό Προ.Πο), οι παρανομούντες συνεχίζουν ανεμπόδιστοι τη δράση τους, καταστρέφοντας μοναδικά οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία πέριξ των νησιών: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργός, Κέρος, Κουφονήσια και φτάνουν έως τα βόρεια Δωδεκάνησα.
Είναι δεδομένο ότι το φαινόμενο είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τις κλειστές νησιωτικές κοινωνίες χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση των αρχών. Ωστόσο, εύλογες απορίες προκαλεί η στάση του Λιμεναρχείου Νάξου στην ευρύτερη περιοχή δικαιοδοσίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη σύλληψη του 64χρονου στο Γαλανάδο Νάξου, ενώ η γενικότερη απραγία απέναντι στις ονομαστικές καταγγελίες που προσκόμισε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ (τύπος, όνομα σκαφών και ιδιοκτητών, ημερομηνίες και ώρες παρατήρησης της παράνομης δραστηριότητας) δημιουργεί υποψίες, για τη βούληση της
συγκεκριμένης υπηρεσίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Υπό αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες τα μέλη του κυκλώματος καταστρέφουν οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία και διακινούν παράνομα αλιεύματα στις αγορές της Νάξου και των γύρω νησιών, υποθηκεύοντας το μέλλον της παράκτιας και νησιωτικής αλιείας.
Οι επαγγελματίες αλιείς της ευρύτερης περιοχής, που συνεχίζουν να αλιεύουν με νόμιμες μεθόδους βρίσκονται σε απόγνωση και σε παρατεταμένη οικονομική ανέχεια, καθώς η μείωση των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή φτάνει σε ορισμένα είδη ακόμα και το 80{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}. Είναι αναγκασμένοι να βιώνουν μέσα σ’ ένα περιβάλλον τρομοκρατίας, περιτριγυρισμένοι από άτομα που έχουν ποσότητες εκρηκτικών στη διάθεσή τους και οικειοποιούνται – καταστρέφοντας – έναν κοινό πόρο.
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη την Ελλάδα, μόνο το τελευταίο τετράμηνο του 2011, σημειώθηκαν δύο πολύ σοβαροί τραυματισμοί δυναμιτιστών στα Κουφονήσια και την Κάρυστο, εκτεταμένες καταστροφές αλιευτικών σκαφών από τη χρήση δυναμίτιδας στην Αγία Κυριακή του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σύλληψη διακινητών στου Ρέντη, οι οποίοι μετέφεραν εκρηκτικές ύλες σε νησιά με σκοπό την παράνομη αλιεία.
Καλούμε για πολλοστή φορά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο και να πράξουν τα δέοντα, ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφή και να οδηγηθούν οι φυσικοί αυτουργοί και οι προστάτες τους στη δικαιοσύνη.
Τα οικοσυστήματα που ανατινάζονται δεν είναι κτίρια που μπορούν να ξαναχτιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούνται μη ανανεώσιμοι πόροι και αποτελούν μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς από την οποία εξαρτάται η επιβίωση εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες και νησιωτικές κοινωνίες.
17/2/12
Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής Αρχιπελάγους ΙΘΠ
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23/2/2012
Παραπέμπεται στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το λιμεναρχείο Νάξου
Η μηνυτήρια αναφορά και το πλήθος καταγγελιών που έχει καταθέσει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, οδήγησαν την Εισαγγελία Νάξου στην παραπομπή του τοπικού λιμεναρχείου στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της καταστροφικής αλιείας στις νότιες Κυκλάδες. Οι αξιωματικοί του λιμεναρχείου Νάξου θα ελεγχθούν για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας, ενώ ενώπιον της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη καταθέσει ο δ/ντης του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης.
Η κατάσταση στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια, από τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών και πεζοτρατών είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Η καθημερινή παραβίαση της αλιευτικής νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αλιεία στη Μεσόγειο (ΕΚ 1967/2006) είναι κατάφωρη, καταλύει οποιαδήποτε μορφή κράτους δικαίου και θέτει σε ομηρία όποιους αλιείς επιλέγουν να ψαρεύουν με νόμιμες μεθόδου.
Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας που επικρατεί στην περιοχή είναι το περιστατικό που ακολούθησε τη σύλληψη 64χρονου στο χωριό Γαλανάδο στις 14/2 για κατοχή 272 κιλών δυναμίτιδας από την αστυνομία. Μετά την ευρεία δημοσιότητα που λαμβάνει το θέμα, το λιμεναρχείο Νάξου αναπόφευκτα στοχοποιείται για την αδράνεια που έχει επιδείξει στην καταπολέμηση της παράνομης και καταστροφικής αλιείας στην περιοχή δικαιοδοσίας του. Το πρωί του Σαββάτου (18/2) περιπολικό του λιμεναρχείου σπεύδει σε περιοχή των Κουφονησίων για να ελέγξει παράνομη αλιευτική δραστηριότητα από πεζότρατα. Το αλιευτικό σκάφος απομακρύνεται εσπευσμένα από την περιοχή, αφήνοντας ωστόσο πίσω του τα αλιευτικά του εργαλεία (δίχτυα, σχοινιά). Το περιπολικό φτάνει στην περιοχή, μπλέκονται οι προπέλες του στα παρατημένα δίχτυα, μπάζει νερά και κινδυνεύει να βυθιστεί…
Τελικά, αλιείς που προστρέχουν για βοήθεια, σώζουν το σκάφος και την…τιμή του λιμενικού Σώματος.
Μετά από δύο μέρες, τόσο η ίδια πεζότρατα, όσο και οι δυναμιτιστές συνεχίζουν απρόσκοπτα να αλιεύουν παράνομα!
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, έχοντας πλήρη και σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου αναφορικά με την παράνομη και καταστροφική αλιεία υποστηρίζει ότι το φαινόμενο δεν διογκώθηκε ελλείψει πόρων και εξοπλισμού των λιμεναρχείων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η εντοπιότητα των υψηλόβαθμων στελεχών του λιμενικού σώματος σε συνδυασμό με βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες ακυρώνουν τις πιθανότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος και αδρανοποιούν την όποια βούληση μπορεί να υπάρξει. Τα άτομα – βομβιστές είναι γνωστοί και η δράση τους αποσιωπάται από τον εκφοβισμό, τον ωχαδερφισμό, τους φραγμούς που επιτάσσει η επίπλαστη αλληλεγγύη στους κόλπους των μικρών νησιωτικών κοινοτήτων ακόμα και από τον σκόπιμο αλληθωρισμό των λιμενικών αρχών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα στελέχη λιμεναρχείων αποσπάστηκαν από αυτή τη νοοτροπία και αφοσιώθηκαν στον σκοπό για τον οποίο βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σώμα έχουν καταφέρει σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της καταπολέμησης της καταστροφικής αλιείας. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα συνιστά η Σάμος, όπου τα τελευταία δύο χρόνια, και με τη συνεργασία των παράκτιων αλιέων, υπάρχει κάθετη μείωση των περιστατικών της παράνομης αλιείας σε ποσοστό άνω του 50{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}, ενώ αντίστοιχη μείωση εμφανίζουν και τα περιστατικά εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών στην περιοχή. Ανάλογη αποτελεσματικότητα έχει επιδείξει και το λιμεναρχείο Πειραιά, το οποίο έχει προβεί το τελευταίο εξάμηνο σε δεκάδες κατασχέσεις παράνομων αλιευμάτων.
Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για την αδυναμία αντιμετώπισης της καταστροφικής αλιείας. Ο σεβασμός απέναντι στους κοινούς πόρους των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανόθευτη συνεργασία μεταξύ τοπικών κοινωνιών, επαγγελματιών αλιέων, υπηρεσιών και οργανισμών που αγωνίζονται για την προστασία τους μπορούν να διαμορφώσουν μία διαφορετική πραγματικότητα, αποκαθιστώντας ξεχασμένες κοινωνικές αξίες και αποβάλλοντας νοοτροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας