Η Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων
Αθήνα 12.8.2004
Προς
Περιβαλλοντική Οργάνωση ΓΑΙΑ
Περιβαλλοντική Οργάνωση ΕΥΠΛΟΙΑ
Θέμα:
Η Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
κ. Χαράλαµπο Κόκκινο
Γενικό Γραµµατέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
Ερµούπολη Σύρου
Δ/νση Δασών Ν . Κυκλάδων
Ερµούπολη Σύρου
Στο Επιµελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιµότητος του οποίου έχω την τιµή να προΐσταμαι, έχουν περιέλθει αιτήσεις ενδιαφεροµένων πολιτών και περιβαλλοντικών συλλόγων, µε τις οποίες τίθενται υπ’ όψιν µας προβλήµατα περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιµότητος που αφορούν στον νοµό Κυκλάδων και ιδίως στη νήσο Σύρο.
Τα νησιά των Κυκλάδων είναι εστίες σεβασµίου πολιτισµού χιλιετιών και εξαίσια τµήµατα του θαλασσίου περιβάλλοντος του Αιγαίου. Είναι διά τούτο πολύτιµα στοιχεία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου της Χώρας, του οποίου η διαφύλαξη πρέπει να έχει υψηλή προτεραιότητα στην Δηµοσία Πολιτική.
Εκ της µελέτης των υπ’ όψιν του στοιχείων και εν όψει του νοµικού καθεστώτος που διέπει την περιβαλλοντική προστασία και βιώσιµη ανάπτυξη των µικρών νήσων, ως οι Κυκλάδες και ειδικώς η Σύρος, το Επιµελητήριο κρίνει χρήσιµο να θέσει υπ’ όψιν όλων υµών τα εξής:
Ως µείζονα προβλήµατα περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιµότητος, τινά των οποίων χρονίζουν, άλλα δε πρέπει να θεωρηθούν οξέα, και όλα χρήζουν αµέσου επεµβάσεως, κατά δεσµίαν διοικητική παρέµβαση, δέον να αναγνωρισθούν τα ακόλουθα:
Η Εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα νησιά των Κυκλάδων
Το Επιμελητήριο έχει ασχοληθεί µε το ζήτηµα αυτό, ειδικώς για τα µικρά νησιά, µε την από 30.6.2004 Γνωµοδότησή του, εξ αφορµής της σχεδιαζοµένης εγκαταστάσεως αιολικών πάρκων στην Άνδρο, ένθα έκρινε συνολικώς το ζήτηµα τούτο εν σχέσει µε το καθεστώς ηυξηµένης προστασίας των µικρών νήσων ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων υποκειµένων υποχρεωτικώς µόνον εις ηπίαν διαχείριση (Agenda ’21-Κεφ.17 (1992), Διακηρύξεις Barbados (1994) και Minorca (1997). Εξ άλλου, το όλο πρόβληµα των αιολικών πάρκων έχει ερευνηθεί επίσης από το Επιµελητήριο στο πρόσφατο παρελθόν στην από 25.9.2002 Γνωµοδότησή του προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, ένθα το ζήτηµα τούτο αποτελεί σοβαρό πρόβληµα.
Το Επιμελητήριο κρίνει αναγκαίο να επισύρει την προσοχή της Περιφερείας ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύγχυση µεταξύ του οικολογικού σκοπού των Πάρκων αυτών (παραγωγή καθαράς ενεργείας) και της βλάβης την οποία συνεπάγονται για το περιβάλλον οι τεράστιες ανεμογεννήτριες των πάρκων αυτών, που συνιστούν πράγµατι βιοµηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής οχλήσεως για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Οι νήσοι των Κυκλάδων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω του υψηλού αιολικού δυναµικού των. Αλλά, κατά τε το Σύνταγµα και το διεθνές ειδικό καθεστώς προστασίας των µικρών νησιών, το Κυκλαδικό φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, και ιδίως τα αισθητικό τοπίο, είναι πολυτιµότερα έννοµα αγαθά, απολαύοντα προστασίας έναντι και αυτών τούτων των αιολικών πάρκων.
Οι εκ του εξωτερικού εισαγόµενες ανεμογεννήτριες, σχεδιασθείσες στις ξένες χώρες της παραγωγής των, είναι εντελώς ασυµβίβαστες προς την µικρή κλίµακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάµενες στους τόπους προτιµήσεως των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντιστοίχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών µας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγµα του 1975 µε το άρθ.24 και την παγία νοµολογία του ΣτΕ για την προστασία των µικρών νησιών ως ευαισθήτων οικοσυστημάτων.
Το ΣτΕ στο πρόσφατο παρελθόν απηγόρευσε τους πυλώνας της ΔΕΗ στα µικρά νησιά (Σύρος και Μύκονος) και ασφαλώς θα πράξει το ίδιο προκειµένου περί των τερατωδών ανεµογεννητριών. Το ζήτηµα των αιολικών πάρκων είναι λεπτόν και κρίσιµο. Απαιτεί ειδική χωροταξία, ένθα προέχει το τιθέµενο ως άνω θέµα καταστροφής του νησιωτικού τοπίου. Επειδή δε το τοπίον αυτό είναι µέγιστον εθνικό πολιτιστικόν αγαθό, στο οποίο συνοψίζεται πολιτιστική ιστορία χιλιετιών, το Επιµελητήριο φρονεί αδιστάκτως ότι οι τερατώδεις ανεμογεννήτριες που κυκλοφορούν µέχρι σήμερα στο εµπόριο είναι απολύτως ασύµβατες µε το ευαίσθητο και λεπτό νησιωτικό τοπίο, και άρα παράνοµες και ανεπίτρεπτες. Τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα θα γίνουν όπως απαιτεί η προστασία του περιβάλλοντος και όχι όπως συµφέρει στους επενδυτές. Το Επιµελητήριο θεωρεί µέγα και εθνικό κίνδυνο την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, κατά παράβαση των ανωτέρω αρχών.
Μετά τιµής,
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Δεκλερής