Η πυρηνική ενέργεια (πολεμική και “ειρηνική”) παραμένει απειλή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr – email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

23 Απριλίου 2009

23 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ
Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΙ «ΕΙΡΗΝΙΚΗ») ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗ

23 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ η προσπάθεια του πυρηνικού λόμπι να ξεχάσουμε δεν θα περάσει. Με σειρά πρωτοβουλιών οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να κλείσουν τον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο στη χώρα μας άλλα και σε όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

 

To πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται εκμεταλλευόμενο την ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Προσπαθούν έτσι να εμφανίσουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα! Οι επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για πολεμικούς ή «ειρηνικούς» σκοπούς είναι παρούσες και η ανθρωπότητα έχει θρηνήσει χιλιάδες θύματα από πυρηνικές δοκιμές, πυρηνικά ατυχήματα, απορρίψεις πυρηνικών αποβλήτων, από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι καθώς και από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε στρατιωτικές δοκιμές καθώς και στα πολεμικά πεδία στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι ο δρόμος της πυρηνικής ενέργειας πρέπει και μπορεί να κλείσει μέσα από τη συνεργασία των αντιπυρηνικών και των οικολογικών κινημάτων καθώς και των ενεργών πολιτών πέρα από σύνορα. Το μήνυμα «ΚΑΛΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ, ΠΑΡΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΙ» παραμένει επίκαιρο πάντα, όπως αποδεικνύεται συνεχώς μέσα από πολυάριθμα πυρηνικά σκάνδαλα. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι εδώ. Ο άνεμος, ο ήλιος, η βιομάζα αποτελούν καλούς πρεσβευτές συνεργασίας σε μια εποχή που χρειάζεται να απεξαρτηθούμε από τις συγκεντρωτικές μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το ουράνιο, μια και όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο αγώνας για έλεγχο και κυριαρχία πάνω σε αυτές τις επικίνδυνες μορφές ενέργειας οδηγεί και σε αύξηση της ανασφάλειας και των συγκρούσεων διεθνώς. Ο αγώνας για την προστασία του κλίματος είναι και αγώνας ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο και σε Βαλκανικό επίπεδο για την προώθηση της συνεργασίας ώστε να αποτρέψουμε τα πυρηνικά σχέδια σε ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο στη χώρα μας. Συμπαραστάθηκαν τον Αύγουστο του 2008 στους αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στην Τουρκία, που η ειρηνική τους συγκέντρωση στο πλαίσιο του διεθνούς αντιπυρηνικού κάμπινγκ Ecotopia (Οικοτοπία) στη Σινώπη της Β. Τουρκίας (υποψήφια περιοχή για μια από τις 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας) διαλύθηκε από την αστυνομία και οι κατασκηνωτές εξαναγκάστηκαν να φύγουν αμέσως από την πόλη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τα αντιπυρηνικά κινήματα στις βαλκανικές χώρες και φιλοξένησαν τον Ιούνιο 2008, στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση των Πράσινων Κομμάτων από τα Βαλκάνια που συνυπέγραψαν  την κοινή διακήρυξη για «Πράσινα Βαλκάνια». Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών αυτά φιλοξενούν ξανά στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Μαΐου 2009, τη συνάντηση του Πράσινου Διαλόγου Ανατολής – Δύσης στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα πράσινα κόμματα των Βαλκανίων. Κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενός Πράσινου New Deal και της Πράσινης Οικονομίας στα Βαλκάνια.  Η εκλογή 1-2 ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων θα δώσει σημαντική ώθηση στις πρωτοβουλίες για Πράσινα, ειρηνικά, ελεύθερα από πυρηνικά Βαλκάνια, εκτιμούν όλα τα πράσινα κόμματα της περιοχής.

Η Εκτελεστική Γραμματεία
των Οικολόγων Πράσινων

Για πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, τηλ 6936672882
Μιχάλης Τρεμόπουλος, τηλ 6976448442
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 6942984455

Σημείωση

Διαβάστε παρακάτω και στο λινκ αναλυτικό υλικό για δημοσιογράφους σχετικά με τα πυρηνικά


Αναλυτικό υλικό για δημοσιογράφους

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΙ «ΕΙΡΗΝΙΚΗ») ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗ

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!

Επειδή η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να την αφήσουμε σε κάποιους πολιτικούς ή στα λόμπυ που ενδιαφέρονται να προωθήσουν πυρηνικά προγράμματα με δημόσια χρηματοδότηση και ιδιωτικά κέρδη, εδώ ή σε κάποια γειτονική μας χώρα, με διαδικασίες μάρκετινγκ και όχι πραγματικού διαλόγου, καλό είναι να θυμόμαστε ότι:
* Η μόνη πράσινη διάσταση της πυρηνικής ενέργειας είναι ο «τόπος χλοερός» όπου έχουν καταλήξει  χιλιάδες θύματά της.
*  Κανένας πυρηνικός σταθμός δεν θα είναι ποτέ 100{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f} ασφαλής. Ο εφιάλτης του Τσέρνομπιλ δεν μας επιτρέπει κανένα περιθώριο να ξανασυμβεί οτιδήποτε παρόμοιο.
*  Τα πυρηνικά όπλα θα είναι πάντα «δίδυμα αδερφάκια» με την πυρηνική ενέργεια και ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι νέες κούρσες «μικρών» πυρηνικών καθώς και η εξάπλωση της πυρηνικής ενέργειας σε νέες χώρες 
*  Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για το σκοπό αυτό, δεν υπάρχει ακόμα κανένας τρόπος ασφαλούς μακροχρόνιας αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων από τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών.
*  Σε μια εποχή κατά την οποία οι εξουσίες επικαλούνται παντού «προβλήματα ασφαλείας», δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από ένα εργοστάσιο που παράγει ως απόβλητα υλικά για πυρηνικά όπλα και που μια επίθεση μπορεί σχετικά εύκολα να το μετατρέψει σε νέο Τσερνομπίλ.
*  Η πυρηνική ενέργεια είναι η μοναδική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής για την οποία κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζει η παραγωγή μιας μεγαβατώρας. Τα κόστη ασφάλειας, διαχείρισης αποβλήτων και αποξήλωσης σταθμών αυξάνονται συνεχώς και επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο μέσω των κρατικών προϋπολογισμών. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε πως το κόστος αποξήλωσης των Βρετανικών πυρηνικών σταθμών θα ξεπεράσει τα 100δις ευρώ.
*  Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι τα μόνα που ΔΕΝ ασφαλίζονται καθότι καμία ασφαλιστική εταιρία δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο ενός ατυχήματος. Το ρίσκο αυτό και τα αντίστοιχα κόστη πάλι τα αναλαμβάνει η κοινωνία
*  Κάθε ευρώ που επενδύεται στην πυρηνική ενέργεια ή την επιδοτεί, αποτελεί σπατάλη καθώς θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα μείωσης εκπομπών αν πήγαινε προς επενδύσεις και επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
*  Ακόμα κι αν κατασκευάζονταν 1000 νέοι πυρηνικοί σταθμοί, η παραγωγή τους θα κάλυπτε μόλις το 4{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f} της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ενώ η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού απαιτεί τουλάχιστον 12-15 χρόνια
*  Για το ίδιο ποσό επένδυσης, η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας δημιουργεί μέχρι και 5 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με την πυρηνική.
Επειδή ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και επειδή η πυρηνική ενέργεια αποτελεί εκρηκτική απειλή όχι μόνο για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία, αξίζει τον κόπο να προτείνουμε σε όλους τους υποστηρικτές της μια ολιγόμηνη παραμονή στο Τσερνομπίλ, ώστε να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει το πυρηνικό «προϊόν» που επιχειρούν να μας πλασάρουν.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προσκαλούν τους πολίτες να υπογράψουν την κοινή έκκληση του ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, του WWF Ελλάς, του Ελληνικού Γραφείου της GREENPEACE, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ για την αποτροπή της πυρηνικής απειλής (http://www.mn3network.org/petition/index.php?lang=gr). 

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

23 χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 4 της πυρηνικής μονάδας του Τσέρνομπιλ, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής:
* Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η συνολική ακτινοβολία που έχει εκλυθεί ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή που απελευθερώθηκε συνολικά από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
* Περίπου 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια. Εντούτοις, 9500 άτομα ζουν ακόμα στις ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.
* Γύρω στα 7.000.000 εισπράττουν επιδόματα, συντάξεις και υγειονομική ασφάλιση ως πληγέντα από το Τσέρνομπιλ
* Η συνολική οικονομική καταστροφή στην Ουκρανία μόνο υπολογίζεται να υπερβεί τα 165 εκατ. Ευρώ μέχρι το 2015
* Μέχρι το 2005, περίπου 4.000 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς εκδηλώθηκαν στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε άτομα που ήταν κάτω των 18 την εποχή του ατυχήματος
* Επίσημες αναφορές υπολογίζουν ότι οι θανατηφόροι καρκίνοι φτάνουν τους 9.000. Ανεξάρτητοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι συνολικά 30.000-60.000 άτομα θα πεθάνουν από καρκίνους λόγω του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ
* Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώσθηκαν ως μόνιμα ανάπηροι από το ατύχημα (και τα παιδιά τους) αυξήθηκε από 200 το 1991 σε 64.500 το 1997 και σε πάνω από 91.000 το 2001.
* Στην Μ. Βρετανία, πάνω από 2.500 χιλιόμετρα από την πηγή της καταστροφής, 374 κτηνοτροφικές φάρμες με 200.000 πρόβατα ακόμα υφίστανται περιορισμούς λόγω ραδιενεργού μόλυνσης από το ατύχημα στην Ουκρανία. Οι μολυσμένες περιοχές στην Μ. Βρετανία καλύπτουν μια έκταση 750 τετραγ. χιλιομέτρων
* Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, τα άγρια θηράματα (συμπεριλαμβανομένων του αγριόχοιρου και του ελαφιού), τα άγρια μανιτάρια, βατόμουρα και σαρκοφάγα ψάρια των λιμνών ακόμα έχουν επίπεδα μόλυνσης από Καίσιο-137 μερικών χιλιάδων Μπεκερέλ ανά κιλό
* Η Κομισιόν δεν περιμένει καμία αλλαγή σύντομα και συμπεραίνει: «Οι περιορισμοί σε ορισμένες τροφές από ορισμένα κράτη μέλη θα πρέπει συνεπώς να συνεχιστούν να εφαρμόζονται για αρκετά χρόνια ακόμα».

[Τα στοιχεία προέρχονται από την Έκθεση των Ευρωπαίων Πράσινων “The Nuclear Endgame”]

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ
Αναμενόμενοι θάνατοι από καρκίνο (έκθεση TORCH)
Αυστρία         1700
Ιταλία            9000
Δ. Γερμανία    6000
Ελλάδα          1200

Περιοχές που επιβαρύνθηκαν με ραδιενεργό Καίσιο 137 με 4-40 kBq/m² λόγω Τσερνομπίλ

Ελλάδα          51{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}
Φινλανδία      41{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}
Νορβηγία       49{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}
Ιρλανδία        68{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}
Γερμανία        44{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}
Τσεχία            75{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}
Σλοβακία        80{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}
Αυστρία          83{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f}

Ακόμα και μετά το Τσερνομπίλ εκατοντάδες περιστατικά μας έφεραν κοντά σε μια νέα καταστροφή. Μερικά περιστατικά:
1993: έκρηξη στην μονάδα επανεπεξεργασίας στο Tomsk-7 της Ρωσίας ελευθέρωσε σημαντικές ποσότητες πλουτωνίου και άλλων ραδιοϊσοτόπων στο περιβάλλον.
1995: φωτιά στον πυρηνικό ταχυ-αντιδραστήρα πλουτωνίου στο Monju της Ιαπωνίας οδήγησε στο κλείσιμο της μονάδας από τότε.
1998: διαρροή ψυκτικού μέσου 30 κυβικών μέτρων την ώρα στον πιο σύγχρονο αντιδραστήρα της Γαλλίας στο Civaux μπόρεσε να σταματήσει μετά από 10 ώρες.
1999: δύο εργάτες σκοτώθηκαν και αρκετές εκατοντάδες πολίτες εκτέθηκαν σε  ραδιενέργεια μετά την έκρηξη σε μονάδα προετοιμασίας καυσίμου στο Τokai της Ιαπωνίας.
2002: μια τρύπα 1,3-2,0 μέτρων εντοπίστηκε στο περίβλημα του αντιδραστήρα στο Davis Besse
2003: ατύχημα σε μονάδα της Ουγγαρίας 
2005: διαρροή 80 κυβικών μέτρων νιτρικού οξέος που περιείχε 22 τόνους ουρανίου και 200 κιλών πλουτωνίου ανακαλύπτεται μετά από οκτώ μήνες στη μονάδα επαν-επεξεργασίας στο THORP με αποτέλεσμα να κλείσει από τότε η μονάδα.                     

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω Εκθέσεις:

The Other Report on Chernobyl (TORCH)

The Nuclear Endgame

The World Nuclear Industry Status Report 2007

Chernobyl’s Malignant Legacy

Sellafield Report

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση