Δημιουργία Βοτανικού Κήπου Κυκλάδων στη Σύρο από την ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ(*) ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση παραγωγικού
και συλλογικού σκοπού
στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας

Σε αυτό το υπέροχο κτήμα των 13 στρ. στο χωριό Χρούσσα της Σύρου θα εγκατασταθεί ο Βοτανικός Κήπος των Κυκλάδων.
Η ΚοινΣεπ “ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ”, στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του βοτανικού κήπου – σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Δικτύου Βοτανικών Κήπων, Botanic Garden Conservation International.
Ο ΒΚ Κυκλάδων, θα λειτουργεί σαν ένα Κέντρο Προστασίας, Διατήρησης, Έρευνας, Ανάπτυξης, Αξιοποίησης, Προβολής και Διάθεσης κυρίως Αυτοφυών Αρωματικών, Φαρμακευτικών ειδών
 Στο υπάρχον κτήριο το οποίο θα αξιοποιηθεί, θα υπάρχει εκθετήριο ΑΦΦ, τράπεζα σπόρων γενετικού φυτικού υλικού, αίθουσα εκδηλώσεων, χώρος εστίασης, εργαστήριο μεταποίησης και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που θα παράγονται από τις βιολογικές καλλιέργειες του κήπου. Στους υπαίθριους χώρους του κτήματος θα μπορούν οι επισκέπτες να περιηγηθούν και να γνωρίσουν εκτός των άλλων, την πλούσια χλωρίδα της Κυκλαδίτικης Γης.
Θα είναι προσβάσιμος σε ΑΜΕΑ.
Σύντομα να γίνει ένας πόλος έλξης μεγάλων και μικρών και η φήμη του να ταξιδέψει και εκτός των συνόρων……

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Η επιχείρησή μας είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικού και παραγωγικού σκοπού. Εντάσσεται στο Ν. 4019/11. Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από 3 γυναίκες οι οποίες συνδέθηκαν μέσω ενός κοινού οράματος για το ανθρώπινο περιβάλλον και αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια επιχείρηση που αφενός θα προσφέρει μια δημιουργική και καινοτόμα απασχόληση στα μέλη της και αφετέρου θα συμβάλει πολλαπλά στο γενικότερο όφελος του τόπου.
Για μας η δημιουργία βοτανικού κήπου αφορά επίσης τη δημιουργία μιας κοινότητας.
Αυτές τις μέρες οι κοινωνίες αλλάζουν γρήγορα, και μερικά από τα καλύτερα πράγματα
για τις παραδοσιακές κοινότητες εξαφανίζονται γρήγορα. Αλλά μια νέα κοινότητα ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και θέλουν να την τιμήσουν  και να δώσουν πίσω σ’ αυτήν ακούγεται σαν μια Καλή Ιδέα. Σήμερα, οδυνηρά, συνειδητοποιούμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε, με αρκετά έξυπνες τεχνολογικές λύσεις, να αποφύγουμε τις συνέπειες του τι κάνουμε  στον πλανήτη και σ’ ότι ζει πάνω σ’ αυτόν.  Η συγκλίνουσα κοινωνική, οικολογική και πνευματική κρίση μας κάνει να έχουμε την επίγνωση ότι είναι καιρός για Αλλαγή.
Τώρα είναι η ώρα για θεραπεία, προς τον πλανήτη μας, τα πλάσματα του και τους εαυτούς μας. Μας αρέσει η δυνατότητα να δώσουμε πίσω στην Σύρο, στο τόπο που μας έχει δώσει τόσα πολλά, για πολλά χρόνια. Ένας βοτανικός κήπος είναι ένα μέρος, όπου μπορούμε να επιχειρήσουμε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.
Ένας τόπος όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται να εμπνευστούν, να συμμετέχουν, να δώσουν πίσω και να αλλάξουν.
Ατενίζοντας το μέλλον, μπορεί να είναι ένα μέρος για να πειραματιστούν με νέες ιδέες για μια καλύτερη, υγιέστερη Γη,  Ζωή & Περιβάλλον.
Ο κατάλογος των ιδεών και των δυνατοτήτων για το Έργο αυτό είναι ατελείωτες και άπειρες, οπότε με τις καλύτερες προθέσεις, ας ξεκινήσουμε.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ
Θεωρούμε ως Αποστολή & Χρέος μας να συμβάλλουμε στην προστασίας της βιοποικιλότητάς μας, τον Ζωντανό αυτό Θησαυρό & Εθνικό μας Κεφάλαιο και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον Σύρο και στους ανθρώπους της.  Ένας Βοτανικός Κήπος με τις δυνατότητες του, είναι  το καλύτερο εγχείρημα., γι αυτόν τον σκοπό.

Η  ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Η βιοποικιλότητα αποτελεί τη φυσική κληρονομιά του ανθρώπινου είδους και ως εκ τούτου υπερβαίνει τα σύνορα των κρατών, εμφανίζοντας πλανητικό ενδιαφέρον. Η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια ραγδαία μείωση της πλανητικής βιοποικιλότητας ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς η βιοποικιλότητα αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα ισορροπίας μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων κοινωνιών
Η ποικιλότητα φυτών της Ελλάδας είναι μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στα «θερμά σημεία» βιοποικιλότητας του πλανήτη (biodiversity hot spots).    Οι αυτόχθονες φυτογενετικοί πόροι της Ελλάδας περιλαμβάνουν περίπου 6.000 αυτοφυή taxa (φυτικά είδη και υποείδη), τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50{239f029635181d89655d9f5197ced0c7530b2a0cc9cbc7d1798f9f7c796b465f} των αυτοφυών φυτών ολόκληρης της Ευρώπης.    Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης ή της Μεσογείου, στην Ελλάδα απαντούν τα περισσότερα ενδημικά φυτά (δεν απαντούνται πουθενά αλλού στον πλανήτη) σε σχέση με την έκτασή της.  Μεγάλο ποσοστό των ενδημικών φυτικών ειδών της Ελλάδας είναι σπάνια, τρωτά ή χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντα.  Για πολλά από αυτά, η ανάγκη προστασίας τους είναι επιτακτική, εφόσον -για οποιοδήποτε λόγο- εάν χαθούν από την Ελλάδα χάνονται από τον πλανήτη.
Ο Βοτανικός Κήπος θα βοηθήσει ώστε να παραμείνει ζωντανό το Παρελθόν τόσων εκατοντάδων χρόνων και να γίνει το Θησαυροφυλάκιο για το Μέλλον.

 

ΟΡΑΜΑ
Στα πλαίσια της συλλογικότητας & του κοινωνικού οφέλους και με γνώμονα το σεβασμό προς τη Φύση και τον Άνθρωπο, οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου στη Σύρο, με στόχο την προστασία & ανάδειξη της κυκλαδικής βιοποικιλότητας, την προσφορά στην τοπική κοινωνία & τις ανάγκες της, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση & την συμβολή μας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αναδεικνύοντας την Σύρο σαν προορισμό περιβαλλοντικού, περιηγητικού, ερευνητικού & πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσα από τη συμμετοχή της στον χάρτη του παγκόσμιου δικτύου των βοτανικών κήπων (BGCI).

ΣΤΟΧΟΙ
•    Με θεματικούς κήπους, χώρους με αθλοπαιδιές, σημεία παρατήρησης & ηρεμίας, αναψυκτήριο, εκδηλώσεις & εργαστήρια θα προσφέρει σε όλες τις ηλικίες της  τοπικής κοινωνία & όχι μόνο, ένα τόπο απόλαυσης, χαλάρωσης, ψυχικής ανάτασης, χαράς, γνώσης, έμπνευσης, συνεργασίας  & δημιουργικότητας.
•    Ο Βοτανικός Κήπος στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ΒΚ, σαν ένα κέντρο προστασίας, διατήρησης, έρευνας & ανάδειξης κυρίως αυτοφυών αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών & άλλων αγροτικών ειδών της Κυκλαδικής γης
•    Θα διαθέτει Τράπεζα Γενετικού Υλικού, αυτοφυών και παραδοσιακών ποικιλιών, της ελληνικής χλωρίδας, Βοτανικό Μουσείο με αποξηραμένο φυτικό υλικό (Ερμπάριο) προς παρατήρηση, χώρους εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, αναψυκτήριο, μικρό εστιατόριο, πωλητήριο προϊόντων του ΒΚΣ.
•    Ο Βοτανικός Κήπος θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των ηλικιών & θα αναπτύσσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία ή ενήλικες.  Θα προσφέρονται θεματικές επισκέψεις, βιωματικές δραστηριότητες και ξεναγήσεις, ημερίδες και συνέδρια σχετικά με τις ιδιότητες των βοτάνων, θέματα σωματικής & ψυχικής υγείας, οικολογίας, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της κατανόησης της ουσιαστικής σχέσης «Φύση & Άνθρωπος».
•    Θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μικρής ομάδα φοιτητών ή ερευνητών που τον επισκέπτονται για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς. Σκοπός  μας είναι και η συνεργασία με Ερευνητικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια & Οργανισμούς για την εκπόνηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας της ελληνικής χλωρίδας με στόχο την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με τοπικό πλεονέκτημα.
•    Θα καλλιεργεί βιολογικά & θα συνεργάζεται με άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιολογική καλλιέργεια, με στόχο την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων  & δημιουργία Brand Name του Βοτανικού  Κήπου.  
•    Θα φέρει τη Σύρο στο παγκόσμιο χάρτη των Βοτανικών Κήπων και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου & στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού & δη του περιηγητικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού.
•    Θα συμβάλλει δυναμικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
•    Θα δώσει νέα πνοή στην ανάπτυξη της ενότητας & συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών ομάδων  με κοινό όραμα & ανώτερη αρχή το σεβασμό στον Άνθρωπο και τη Φύση.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ο Βοτανικός Κήπος της Σύρου, είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που τα μέλη της «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ» θέλουν να πρωτοστατήσουν με όλη τη πίστη τον ενθουσιασμό & διάθεση εθελοντισμού, βάζοντας την Ιδέα πάνω από το ατομικό συμφέρον. Εξ’ άλλου πάντα η ανιδιοτελής προσφορά μας σε μια Ιδέα μας επιστρέφει κέρδη που μπορεί να απέχουν από τα χρήματα αλλά είναι πολλές φορές πιο πάνω απ’ αυτά.
Ο Βοτανικός Κήπος είναι ένα εγχείρημα πολύπλευρο,  πολυδιάστατο.  Για την    ολοκλήρωσή του θα χρειαστούν χρήματα, χρόνος, εθελοντισμός, προσφορές υπηρεσιών & υλικών, χορηγίες, δωρεές, συμμετοχές σε προγράμματα επιχορηγήσεων, συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα, υποστηρικτική τεχνογνωσία, παραχώρηση εκτάσεων.
Για το ξεκίνημα αυτού του δημόσιου Έργου που θα φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα στο τόπο και τους ανθρώπους του, θα χρειαστεί να συμμετέχουν εθελοντικά για τον πρώτο χρόνο, εκτός από ‘μας, και άλλες  ομάδες της τοπικής κοινωνίας ή του εξωτερικού, φορείς, χορηγοί, δωρητές, και να προσφέρει ο κάθε ένας μας απλόχερα αυτό που είναι σε θέση να προσφέρει.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ  2014 – 2015
Το 2014-2015 θα είναι ο 1ος χρόνος της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»  
Θα είναι χρόνος αναζήτησης χρηματοδοτήσεων & έντονης εθελοντικής δημιουργικότητας.
Χρόνος επικοινωνίας & διάχυσης της ιδέας του ΒΚΣ, συνεργασίας, σχεδιασμού μελετών, εκκίνησης των διαφόρων εργασιών, τεχνογνωσίας & εθελοντισμού.

•    Το 2014-15 θα είναι έτος προετοιμασίας των μητρικών φυτών και της δημιουργίας πολλαπλασιαστικού υλικού, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ» και την δρα Ελένη Μαλούπα & εκπρόσωπο του ελληνικού δικτύου Βοτανικών Κήπων στο BGCI (παγκόσμιο δίκτυο Βοταν. Κήπων)
•    Το 2014 θα γίνει η φυτοτεχνική μελέτη & ο σχεδιασμός αρχιτεκτονικής τοπίου
•    Τοπογραφικό & Αρχιτεκτονική μελέτη των κτιρίων για τις λειτουργίες του ΒΚΣ.
•    Εγγραφή του ΒΚΣ στο Εθνικό & Παγκόσμιο Δίκτυο Βοτανικών Κήπων.
•    Ανάλυση  χώματος και νερού
•    Εγγραφή για πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας.
•    Ενδυνάμωση του εδάφους με κομπόστ
•    Καθαριότητα του κτήματος
•    Διαχωρισμός και αναπαλαίωση για επαναχρησιμοποίηση πολλών αντικειμένων που ήδη υπάρχουν στα κτίρια από τη λειτουργία ως κατασκήνωση (πολλά και ως άλλη χρήση, π.χ. θερμοκήπιο, …)
•    Σχεδιασμός & κατασκευή θερμοκηπίου.
•    Δημιουργία ξύλινων παρτεριών για λαχανόκηπο
•    Εκκίνηση εργασιών των κτιριακών αναγκών των λειτουργιών του ΒΚ
•    Εκκίνηση διαμόρφωσης εσωτερικών & εξωτερικών χώρων
•    Περίφραξη του κτήματος  και άλλες εργασίες με πέτρα.
•    Παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων τεχνογνωσίας δημιουργίας μητρικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού από τον «ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα»
•    Αναζήτηση παραχώρησης χρήσης γης για βιολογική καλλιέργεια & μελισσοκομία.
•    Ενημέρωση & αιτήματα προς την τοπική κοινωνία της Σύρου αλλά και σε εθελοντικές οργανώσεις εσωτερικού ή εξωτερικού για εθελοντική προσφορά εργασίας, υλικών, τεχνογνωσίας, ιδεών, εκτάσεων χρήσης γης & χρηματοδοτήσεων.
•    Αιτήματα σε: Δήμο, Περιφέρεια, Εκκλησία, Επιμελητήριο, αλλά & άλλων επιχειρήσεων, οργανισμών ή πολιτών, χορηγών, δωρητών, ευεργετών, σχολείων για υποστήριξη, μέσω χρηματοδοτήσεων, υπηρεσιών, προγραμμάτων τεχνογνωσίας, παραχώρησης εκτάσεων, ΕΚΕ(εταιρικής κοινωνικής ευθύνης)
•    Επαφή με Α’ & Β’ Εκπαίδευση – φύτευση λαχανόκηπων με βιολογικά σπορόφυτα
•    Εκδηλώσεις, ημερίδες με θέματα κομποστοποίησης & αεικαλλιέργειας.
•    Ο Βοτανικός Κήπος Σύρου (ΒΚΣ) θα φυτευτεί το φθινόπωρο του 2015

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε κι εσείς, στο όραμά της δημιουργίας Βοτανικού Κήπου στη Σύρο που θα προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του όταν ολοκληρωθεί!

η διοικούσα επιτροπή «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ»
Ελένη Χερχελετζάκη, Βασιλική Σασσάλου, Ρουθ Ντέϊτον

Επικοινωνία με το ΔΣ της «ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ» Κοιν.Σ.Επ
soulstar12345@gmail.com
bluecycladicherbs@gmail.com
ruthdeighton@hotmail.com

(*) ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ (Helichrysum Ιtalicum)

Θεωρείται το φυτό της αιώνιας νεότητας γιατί διατηρεί το άρωμα μελιού και την φρεσκάδα του αφού κοπεί. Περιέχει υδρογονάνθρακες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπένια, καμφερόλη, κερκετίνη, λουτεολίνη, οξικό εστέρα νερόλης, και έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες.
Ο ελίχρυσος έχει ισχυρή δράση στην ανάπλαση των κυττάρων, στην επιβράδυνση της γήρανσης της επιδερμίδας και στη διατήρηση της σε υγιή κατάσταση.
Είναι αντισηπτικός, αντιμικροβιακός, αντιφλεγμονώδης, αιμοστατικός, επουλωτικός, ευστόμαχος, και βοηθάει στη λιποδιάλυση. Έχει αποτελεσματική δράση κατά των δερματικών παθήσεων καθώς  επιταχύνει τη θεραπεία δερματίτιδας, εγκαυμάτων, ακμής, έρπητα, πληγών, μωλώπων, εκζεμάτων ενώ έχει την ικανότητα να φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Το αιθέριο έλαιο του είναι ένα από τα πιο αναζοωγoνητικά και θεραπευτικά αιθέρια έλαια. Ειδικά οι αρωματοθεραπευτές που ασχολούνται με τη θεωρία των τσάκρα και την ενεργειακή αρωματοθεραπεία, το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση