29o Τεύχος | Φλεβάρης 2012

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΚΡΗΞΕΩΝ…

Κανάρης
(Ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης με τους συντρόφους του)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ Η ΑΛΙΕΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Καλημέρα, τώρα θα σας πω κάτι ωραίο. Πριν αρκετά χρόνια στην Πρέβεζα ένας δυναμιτιστής είχε χάσει το χέρι του από έκρηξη. Το λοιπόν επειδή ήταν και στην ηλικία να πάρει σύνταξη έβαλε βύσμα ένα μεγαλογιατρό που ήταν στην Επιτροπή και πήρε αναπηρική λόγω εργατικού ατυχήματος “σε ξυλουργείο¨. Να μην τα πολυλογώ συνέχισε να ρίχνει δυναμίτες μέχρι τα βαθιά γεράματα ανάβοντάς τους με το τσιγάρο. Η Πολιτεία (εμείς δηλαδή) τον πλήρωνε μέχρι τα βαθιά του γεράματα έχοντας πρώτα καταστρέψει όλη την ακτογραμμή της Πρέβεζας και αφήνοντας στον γιο του κληρονομιά μια πολυκατοικία στην Πρέβεζα. Ο γιος όποτε βαριέται να μαζεύει τα ενοίκια ασκεί την τέχνη που έμαθε από τον πατέρα. Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει ενίοτε σκουληκιασμένο.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΔΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ήμουν στο Δασκαλειό Αττικής, μόλις μπαίνω στο νερό και αφού έχω κολυμπήσει 300 μέτρα κάτι άσπριζε στον πυθμένα. Πλησιάζω και τι να δω, πάνω από 400 κιλά γόνος ξάπλα στον πάτο της θάλασσας να τον κουνάει το κύμα σαν ένα τεράστιο χαλί από ψάρια. Δεν μισώ τους δυναμιτιστές και τους μπουκαλάκηδες, εξοργίζομαι όμως με τις άθλιες πράξεις τους.

ΔΙΧΩΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ

Είχα πάει για ψαροντούφεκο στην Βόρεια Εύβοια, καθώς κολυμπούσα έβλεπα σκόρπια ψάρια σιτεμένα (δυναμίτης ημερών) κάποια στιγμή βλέπω έναν σαργό καλό να θαλαμώνει την ώρα που είμαι στα 3-4 μέτρα βάθος, !!!MΠΟΥΜ!!!, το ωστικό κύμα της έκρηξης με βρήκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, νόμισα ότι με κτύπησε κάποιο τεράστιο ψάρι (δελφίνι, σκυλόψαρο) εκεί πήγε το μυαλό μου, από την απότομη κίνηση που έκανα να δω τι με κτύπησε με πιάνει κράμπα και στα 2 πόδια και βγαίνω στην επιφάνεια σαν σημαδούρα. Οι μπουρλοτιέρηδες ήταν 100 μέτρα μακριά. Συνήρθα μετά από 10 λεπτά.

ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

Από τα Μεσοχώρια (πλευρά Αιγαίου) και νοτιότερα μέχρι λίγο πριν τον Μπούρο (Kάρυστο) υπάρχουν 3 με κομμένο χέρι από δυναμίτη και άλλοι 10 περίπου που μπουμπουνίζουν την περιοχή αυτή, με κύριους προμηθευτές ιδιοκτήτες μικρών λατομείων της περιοχής! Η προμήθεια σε μασούρια είναι εύκολη υπόθεση με αυτόν τον τρόπο! Τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι γνωστά σε όλους από ποια δραστηριότητα προέρχονται, αλλά δυστυχώς κανείς δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να τους σταματήσει!

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

Πριν χρόνια βρισκόμασταν στην Λάρισα με τον πατέρα μου και κάνω ψαροντούφεκο, καθώς κολυμπάμε βλέπουμε στον πάτο της θάλασσας ψάρια 2-3 κιλών συναγρίδες. Ένα δίχτυ σε μορφή Γ έτοιμο να «σκουπίσει» αυτά που δεν βγήκαν στην επιφάνεια. Στην κορφή του λόφου 2 Μακάκες περιμένουν να μπουν και άλλα ψάρια μέσα στην φάκα για να ξαναρίξουν το μασούρι. Λόγω της ηλικίας μου και της απειρίας μου άρχισα να μαζεύω ψάρια, με τράβηξε ο πατέρας μου και φύγαμε από κει τρέχοντας.

ΨΑΡΕΜΑ ΜΕ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ

Στη Μάνη πριν από 2 μόλις χρόνια, κάτοικος χωριού μας είπε επί λέξει «Παλικάρια μου μην πέφτετε στη θάλασσα πριν τις 8 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα. Ρίχνουν δυναμίτες. Ακόμα και ο Παπάς κυκλοφορεί με μασούρια κάτω από το ράσο του και ρίχνει για σάλπες» .

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ

ΜΗΠΩΣ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΄21 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση