Ένας Αμερικανός λιποτάκτης στη Γερμανία
Αντρέ Σέπαρντ
Αμερικανός λιποτάκτης στη Γερμανία
Του Γιώργου Αγγελόπουλου gangel@dolnet.gr
Ο Αντρέ Σέπαρντ είναι ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Λιποτάκτησε για να μην επιστρέψει στο Ιράκ και στηρίζει το αίτημα ασύλου στο γεγονός ότι ο πόλεμος εκεί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
O 31χρονος Σέπαρντ, θυμίζει το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», είναι ένας από τους 25.000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν λιποτακτήσει από το 2003 για να μην πολεμήσουν στο Ιράκ. Είναι επίσης ένας από τους τουλάχιστον 12 Αμερικανούς στρατιώτες που κρύφτηκαν στη Γερμανία επωφελούμενοι από τον σταθμό στην αεροπορική βάση του Ραμστάιν, στη Ρηνανία, που κάνουν οι περισσότερες από τις στρατιωτικές μονάδες που πηγαίνουν στο Ιράκ. Το 2004, καθώς δεν μπορούσε να βρει χρήματα για τις σπουδές του ούτε κάποια δουλειά, έκανε αυτό που έκαναν και πάρα πολλοί άλλοι στη θέση του: υπέγραψε συμβόλαιο με τον στρατό για να γίνει μηχανικός ελικοπτέρων. Όμως όταν βρέθηκε στο Ιράκ, σύντομα άρχισε να έχει αμφιβολίες: «Κανένας δεν μπορούσε να μου απαντήσει στο ερώτημα για ποιον και γιατί πολεμούσαμε», λέει στο γερμανικό περιοδικό.
Στη διάρκεια μιας άδειας που πήρε για τη Γερμανία, βρήκε στο Ίντερνετ πληροφορίες για το ψέμα των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής και για την έκταση των παράπλευρων απωλειών από την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ. Όταν κλήθηκε για τη δεύτερη αποστολή του στη χώρα, είχε ήδη αποφασίσει ότι θα λιποτακτήσει. Εμφανίστηκε στο κέντρο προσφύγων της πόλης Γκίσεν με δύο βαλίτσες και τον δικηγόρο του. Σε λίγο έπαιρνε και την επίσημη ταυτότητα του πρόσφυγα και γινόταν ο πρώτος Αμερικανός λιποτάκτης που ζητούσε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. «Αν εκτελούσα τις διαταγές μου, θα γινόμουν εγκληματίας. Όμως έδωσα όρκο στο αμερικανικό Σύνταγμα που απαγορεύει κάθε είδους επιθετικό πόλεμο, όπως αυτός που γίνεται στο Ιράκ». Οι Πράσινοι και το Αριστερό κόμμα έσπευσαν να ανακοινώσουν πως υποστηρίζουν το αίτημά του. Γερμανοί φίλοι τού προσέφεραν στέγη και ακτιβιστές τού έδωσαν νομικές συμβουλές. «Αν ο Σέπαρντ έχει μια πιθανότητα να πάρει πολιτικό άσυλο κάπου, είναι στη Γερμανία», λέει ο Τιμ Χούμπερ του Στρατιωτικού Συμβουλευτικού Δικτύου. «Στο κάτω κάτω στις δίκες της Νυρεμβέργης καταδείχθηκε πως ουδείς, περιλαμβανομένου ενός στρατιώτη, μπορεί να αρνηθεί την προσωπική ευθύνη για πράξεις του ισχυριζόμενος μόνον ότι είχε διαταγές». Είναι επίσης μια ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει από το 2006 στη Γερμανία και υποχρεώνει να αναγνωρίζεται ως πολιτικός πρόσφυγας κάθε πρόσωπο που αρνείται να λάβει μέρος σ΄ έναν πόλεμο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο… Ο Αντρέ Σέπαρντ ξέρει πως η ρήξη με τη χώρα του είναι πλέον μόνιμη. «Όμως δεν θέλω να πάω στη φυλακή επειδή άκουσα τη συνείδησή μου», λέει. «Δεν είμαι εγκληματίας. Οι άνθρωποι που ευθύνονται γι΄ αυτό κάθονται στην Ουάσιγκτον».
ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008