Ανοίγει ο Δρόμος για την Διασύνδεση των Κυκλάδων

Του Σωτήρη Χιωτάκη

24 Ιουνίου 2009

Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΥΠΕΧΩΔΕ έλαβε το μεγάλης σημασίας έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Λαυρίου και πλέον η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ υπολογίζει ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι. Εξελίξεις και από τα μέτωπα των διασυνδέσεων Εύβοιας – Νέας Μάκρης και Χαλκίδας – Αλιβερίου

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΩΔΕ, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την διασύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λαυρίου με το νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) Σύρου μέσω καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσεως 150 kV και μήκους περίπου 100 χλμ. Από τη Σύρο θα γίνεται υποβρύχια σύνδεση με τα νησιά Πάρος, Μύκονος και Τήνος, με τη συνδρομή και της Νάξου στη σύνδεση από Πάρο για Μύκονο.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ στην ΜΑΣΜ (Μελάτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς) της περιόδου 2008-2012 και το κόστος του οποίου η ΔΕΗ εκτιμά στα 350 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες από την Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς θέλουν τον σχετικό διαγωνισμό να βγαίνει το φθινόπωρο, με στόχο να υπάρχει ανάδοχος σε έναν χρόνο από τώρα και να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση έως το τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013.

Το έργο θεωρείται καίριας σημασίας τόσο για την εξασφάλιση επάρκειας και ισορροπίας στην ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων όσο και για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των νησιών, το οποίο εκτιμάται στα 250 μεγαβάτ τουλάχιστον.

Ήδη η ΔΕΗ έχει προβεί σε αγορές αγροτεμαχίων κοντά στους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής της Πάρου και της Μυκόνου καθώς και εκτάσεων που έχουν υποδείξει οι τοπικές αρχές σε Σύρο και Νάξο για την κατασκευή των 4 υποσταθμών. Εάν η διασύνδεση έχει, ανάλογα με τις προσφορές που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό, και τα χαρακτηριστικά της μετατροπής του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές θα κατασκευαστούν και οι απαιτούμενοι σταθμοί μετατροπής.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την αξιοποίηση αιολικού δυναμικού ισχύος 400 μεγαβάτ, έχει μεγάλη σημασία και η διασύνδεση Εύβοιας – Νεάς Μάκρης, για την χρηματοδότηση της οποίας προ ημερών συμφώνησαν οι ιδιωτικοί όμιλοι που έχουν εγκατεστημένα αιολικά πάρκα στη νήσο.

Η χρηματοδότηση θα είναι της τάξης των 100.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ, οπότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι τα εγκατεστημένα αιολικά υπολογίζονται στην Εύβοια σε 400 μεγαβάτ περίπου.

Στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πόντιση του καλωδίου, το νορβηγικό τμήμα της Nexans έχει υποβάλει προσφορά ύψους 69 εκατ. ευρώ, την βελτίωση της οποίας επιδιώκει η ΔΕΗ, με δεδομένο ότι οι τιμές στον χώρο έχουν και αυτές ακολουθήσει φθίνουσα πορεία την τελευταία περίοδο.

Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από τις εξελίξεις γύρω από μία άλλη πολύ σημαντική διασύνδεση, αυτήν του Αλιβερίου Ευβοίας με την Χαλκίδα με γραμμή 400 κιλοβόλτ (υπερυψηλής τάσης) η οποία θα αξιοποιήσει το ενεργειακό κέντρο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Αλιβέρι.

Στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού η ΔΕΗ έχει λάβει προσφορές από την Nexans, την Sudkabel, θυγατρική της ΑΒΒ, την δανέζικη ΝΚΡ καθώς και την τεχνική εταιρεία Αθηνά η οποία προσφέρει καλώδια της κορεάτικης LS.

O προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου 55 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην ΔΕΗ εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να κλείσουν κοντά στα 37 εκατ. ευρώ σε ένα έργο το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο όταν λειτουργήσει η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

πηγή: Energia.gr www.energia.gr/article.asp?art

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση