Μονοπάτια της Σύρου – Πεζοπόροι Σύρου
Απάνω Μεριά. Το κομμάτι του νησιού που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για όσους αναζητούν την εμπειρία του μοναδικού. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό μορφολογικών στοιχείων που σπανίως συναντώνται στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου. Ο ορεινού χαρακτήρα όγκος που υψώνεται στην Απάνω Μεριά δίνει την αίσθηση αλπικού τοπίου και δένει αρμονικά με το αιγαιοπελαγίτικο κύμα που άλλοτε τ’ αγκαλιάζει σε παρθένες και καταγάλανες αμμουδιές και άλλοτε καταλήγει σε απόκρημνους βράχους. Η διαρκής προσπάθεια των κατοίκων να αντλήσουν ζωτικά αγαθά από τη φτωχή νησιώτικη γη εδώ και χιλιετίες έχει σφραγίσει την μοναδικότητα τον τοπίου. Οι Έντεκα σηματοδοτημένες γραφικές διαδρομές δίνουν τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να γνωρίσει την περιοχή.
ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
1Ανηφορίζουμε βόρεια από το εκκλησάκι Πανάχραντος αφήνοντας πίσω μας την μοναδική θέα της Ερμούπολης και αριστερά της Άνω Σύρας και φτάνουμε στο Ρηχωπό. (Χρόνος διαδρομής 40΄)
2Συνεχίζοντας για το Πλατύ Βουνί, στα 10΄ συναντάμε τη σπηλιά, κατοικία του φιλόσοφου Φερεκύδη (Χρόνος διαδρομής 30΄)
3Η ανθρώπινη παρέμβαση με τις πεζούλες, αναβαθμίδες και ξερολιθιές και τις παραδοσιακές καλλιέργειες, κυρίως αμπελιού, είναι αισθητή καθώς κατευθυνόμαστε στην όμορφη παραλία της Γλυσούρας. (Χρόνος διαδρομής 35΄).
4Κατηφορίζουμε ανατολικά του Σαν Μιχάλη στους πρόποδες τον Καστριού. Στην κορυφή του τα απομεινάρια του ομώνυμου οικισμού αποδεικνύουν την ύπαρξη των κατοίκων στην περιοχή εδώ και τρεις χιλιετίες. (Χρόνος διαδρομής 40΄).
5Προχωρούμε απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα του Αιγαίου προς ανατολή, βορρά και δύση, προσεγγίζουμε το βορειότερο τμήμα του νησιού το Διαπόρι. Ακρωτήριο με μεγάλη ποικιλία και ιδιομορφία στα πετρώματά του. Οι πέρδικες, που δεν χρειάζεται κόπος για να τις πλησιάσεις, συμπληρώνουν τη μοναδική εικόνα. (Χρόνος διαδρομής 1.15΄).
1Οι ξακουστές επιγραφές που υπάρχουν στα βράχια της περιοχής των Γραμμάτων, έχουν χαραχτεί πριν από αιώνες από τους περαστικούς θαλασσοπόρους που έβρισκαν εδώ καταφύγιο από την κακοκαιρία. (Χρόνος διαδρομής 60΄).
2 Το παλιό λατομείο που συναντάμε στο Μαρμάρι έχει ενσωματωθεί στο τοπίο τόσο αρμονικά, που αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής. Η πορεία που ακολουθούμε είναι η ίδια με αυτή που ακολουθούσε κάποτε η «γαϊδούρα», η ξύλινα πλατφόρμα αλειμμένη από κάτω με λίπος για να γλιστράει, που χρησιμοποιούσαν οι Τηνιακοί τεχνίτες για να μεταφέρουν το κομμένο μάρμαρο μέχρι την ακροθαλασσιά για φόρτωση. (Χρόνος διαδρομής 30΄).
3 Πριν φτάσουμε στην αμμουδιά της Λίας περνάμε από τη σπηλιά του Μενδώνη και από τον Αερόλιθο (βλ. Εκλογίτης στο ηλεκτρ. περιοδικό Εύπλοια) που ορθώνεται στα μισά της διαδρομής και προσελκύει το θαυμασμό των περιηγητών. (Χρόνος διαδρομής 35΄).
4 Το δίδυμο φαράγγι που η φανέρωσή του οφείλεται στις καθιζήσεις του εδάφους καθώς και η σπηλιά του Λεντίνου, κάνουν τη διαδρομή πραγματικά συναρπαστική. (Χρόνος διαδρομής 45΄).
5 Το καλοσχηματισμένο μονοπάτι που ξεκινά λίγα μέτρα πριν το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα μας οδηγεί στον όρμο του Αετού και στην καταγάλανη Βαρβαρούσα. Τα εντυπωσιακά τοπία και η εναλλαγή της βλάστησης δίνουν μοναδικό τόνο στην πεζοπορία. (Χρόνος διαδρομής 1.15΄).
6 Η ρεματιά τον Κακού Ποταμού συνδέει τα Χαρτιανά με το Δελφίνι. Δεν πρέπει να χάσει κανείς το ηλιοβασίλεμα από την παραλία. (Χρόνος διαδρομής 35΄).
Οι χρόνοι των διαδρομών όπως μας τους δίνει η ιστοσελίδα των πεζοπόρων Σύρου:
Κάμπος-Γριά Σπηλιά-Γράμματα (Διάρκεια 2.15΄ ώρα)
Κάμπος – Μαρμάρι (Διάρκεια 1 ώρα και 10΄ λεπτά)
Κάμπος – Παραλία Λία (Διάρκεια 1ώρα)
Παπούρι – Βαρβαρούσσα – Αετός (Διάρκεια 2 ώρες και 50΄ λεπτά)
Χαρτιανά – Κακός ποταμός – Δελφίνι (Διάρκεια 1 ώρα και 45΄ λεπτά)
Πανάχραντος – Ρηχωπό (Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά)
Ρηχωπό – Σπηλιά Φερεκύδη – Πλατύ βουνό (Διάρκεια 1 ώρα και 20΄ λεπτά)
Πλατύ βουνί – Γλυσούρα (Διάρκεια 1 ώρα και 20΄ λεπτά)
Σαν Μιχάλης – Καστρί – Χαλανδριανή (Διάρκεια 1.20΄ ώρα)
Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδρομές θα βρείτε στο δικτυακό τόπο της Ομάδας Πεζοπόρων Σύρου: